10 Yıldır Yürürlüğe Girmeyen Madde

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren 50’den az çalışanı olan işletmeler ile kamu kurumlarında sürekli iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminden iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınmasını zorunlu kılan maddesi bir kez daha ertelendi.

Hekim Postası

Yapılan yeni düzenleme ile Kanunun ilgili maddesinin yürürlüğe girme tarihi 31 Aralık 2023’ten 31 Aralık 2024’e uzatılmış oldu.

Kademeli olarak hayata geçirilen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012’de Resmi Gazete’de yayımlandı ve kimi maddeleri yayımlandığı gün, kimi maddeleri ise 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi. Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile ilgili hükümlerin yayım tarihinden itibaren iki yıl sonra, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile ilgili hükümlerin yayım tarihinden itibaren bir yıl sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

10 yıl gecikti

50’den az çalışanı olan işyerleri ve kamu kurumları için 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe girmesi beklenen madde sırası ile 2016, 2017, 2020 ve 2023 yılına ertelendi. Son düzenleme ile 31 Aralık 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen madde için verilen yeni tarih 31 Aralık 2024 oldu. Bu değişiklikle 50’den az çalışanı olan işyerleri ve kamu kurumları için kanunun yürürlük süresi 10 yıl gecikti.   

Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan ATO Yönetim Kurulu ve ATO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu üyesi Dr. Onur Erden 10 milyondan fazla işçinin konunun uzmanları tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetine 1 yıl daha ulaşamayacağını kaydederek  bu ertelemenin güvenli bir ortamda sağlıklı çalışma hakkının gaspı anlamına geldiğini söyledi.

Gözden çıkarılması en kolay şey işçilerin sağlığı

Yasanın 10 yıl gibi bir süre uzatılmış olmasının sonuçlarının ağır olduğunu belirten Dr. Erden sözlerini “Katıldığım 2. Uluslarası TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden sunum yapmaya gelen bir yetkili, kamu kurumu oldukları için zorunlu tutulmadıklarını ancak ihtiyaçlarının olduğunu, sahada yapılan işlerin tehlikelerini ve ölümlü iki iş kazası yaşadıklarını anlatarak ifade etti. Bu ihtiyacı kendi çabalarıyla dışardan işyeri hekimi istihdam ederek çözmeye çalışıyorlarmış ama aslında bu bir yardım çığlığıdır. Konunun uzmanlarının orada istihdam edilip güvenli ve sağlıklı çalışma ortamının tesis edilmesinin talebidir. Ezcümle cumhuriyetin yeni yüzyılında da sermaye ve siyasi iktidarın gözünde en ucuz, gözden çıkarılması en kolay şey işçilerin sağlığı ve canıdır. İSİG Meclisinin verilerinde de bunun bu şekilde olduğunu net bir biçimde görüyoruz. Yasa çıktı çıkalı iş cinayetleri azalmıyor, meslek hastalıkları görmezden geliniyor. Bu anlayışla yönetim devam ettikçe de bu sorunlar artarak büyüyecektir”

Dr. Erden sözlerini “Sermayedarlar rekor karlar açıklarken yasanın maddiyat bahane edilerek ertelenmesi bunun bir tercih olduğunu; işçi canına karşın sermayenin korunduğunun göstergesidir” diyerek tamamladı.