2 Katına Çıkan Kadrolar Boş Kaldı

İktidar kötü çalışma koşulları nedeniyle kaybettiği doktorların yerini açtığı yeni kadrolarla doldurmaya çalışıyor. Geçmiş yıllara kıyasla 2 kat artan kontenjan sayısı 12 bin 294 oldu. Hekimler iyi eğitim alacaklarını düşündükleri yerleri doldururken pek çok kontenjan boş kaldı. Kadroların 2 katına çıkması ile ilgili ATO adına açıklama yapan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Asuman Doğan, uzman açığını kapatmak için ön çalışma olmadan kadroların artırılmasının uygun bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

Hekim Postası 

TUS 2022 birinci dönem için açılan kadrolar 2020 ve 2021 yıllarına kıyasla 2 kat artarak 12 bin 294’e ulaştı. Kadrolardaki artışı değerlendiren Dr. Asuman Doğan, “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği ve Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Dallarının Çekirdek Müfredat ve Standartları Belirleme Sisteminde yer alan şartlar sağlanmadan kadro artırımına gidilmesi nedeniyle bu kadrolara başvuranların o tıbbi alanların gerektirdiği kriterlerde eğitim alamayacağı ve yeterli bilimsel bilgi, beceri ve davranışa sahip olmadan, pratik kazanmadan uzman olacağı kesindir.” ifadelerini kullandı. Açılan kadrolarda tercih edilen ilk 5 sırada Deri ve Zührevi Hastalıklar, Radyoloji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Göz ve Çocuk-Ergen Ruh sağlığı alanları yer aldı. Tercihlerde Aile hekimliği için açılan 115 kontenjanın 115’i, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon için açılan 53 kontenjanın 53’ü, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı için açılan 29 kontenjanın 29’u, Anesteziyoloji için açılan 87 kontenjanın 86’sı, Deri ve Zührevi Hastalıklar için açılan 65 kontenjanın 63’ü doldu

Cerrahi branşlar yine tercih edilmedi

 Yerleştirmede puanlarının düşüklüğüne rağmen en az tercih edilen bölümler Acil Tıp, Beyin Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Kardiyovasküler Cerrahi, Genel Cerrahi ve Göğüs Cerrahisi oldu. Dr. Doğan, cerrahi alanlara düşük puanlarla girilmesi ve girenlerin de sayılarının artırılmasına bağlı olarak yeterli bilgi, beceri ve donanıma sahip olmadan uzmanlık eğitiminin tamamlanmasının toplum sağlığı açısından endişe verici olduğunu söyledi.

Hekimler eğitim alacakları yerleri doldurdu diğerleri boş kaldı

 Tıp öğrencilerinin tercihlerini yaparken son derece bilinçli olduklarını, iyi bir eğitimin yanı sıra, çalışma koşulları, vaka sayısı, gibi pek çok kriteri değerlendirdiklerini belirten Dr. Doğan, bu sebeple hekimlerin iyi eğitim alacaklarını düşündükleri yerleri doldurduklarını söyledi. Hekimlerin tercihlerinde Kadın Hastalıkları ve Doğum ilk tercih edilen alan olmamasına rağmen Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi için açılan 40 Kadın Doğum Hastalıkları kontenjanının tamamı, Sanatoryum Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Göğüs Hastalıklarına açılan 12 kontenjanın tamamı doldu. Benzer şekilde Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve üniversite hastanelerinde açılan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kadrolarının tamamı dolarken aynı branşta Sanatoryum Hastanesi’nin 10 kontenjanının 5’i Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 13 kontenjanının 8’i boş kaldı. Acil tıp alanında Şehir Hastanesi için açılan 50 kadronun 38’i dolarken Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 12 kontenjanının sadece biri tercih edildi. Dr. Sami Ulus Hastanesine açılan 8 Çocuk Cerrahisi kadrosuna ise yerleşen olmadı.

Aynı alanda farklı puanlar

2022 TUS kontenjanında aynı uzmanlık alanına ilişkin en düşük ve yüksek puan arasındaki makasın çok açıldığı görüldü. Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Cerrahisi branşları için eğitim ve araştırma hastanelerine 45-57 puanla; üniversite hastanelerinde ise çocuk hastalığı branşı için 73, çocuk cerrahisi branşı için 71 puanla yerleştirme yapıldı. Dr. Doğan, bu durum ile ilgili olarak “Aynı alanda bu kadar farkın olması bu alanlara girenlerin bilgi düzeylerinin farklı olması sonucunu doğuracaktır. Aynı zamanda bu fark eğitimin standardize edilmemiş olduğunu ve bu farkın tercih edenler tarafından bilindiğini göstermektedir. Sonuçta 2 çok farklı puanla bu alana girmiş, 2 farklı eğitim ve pratikten geçmiş sonuçta aynı uzmanlık belgesine sahip uzmanlar karşımıza çıkacaktır. Bir diğer dikkat çekici sorun ise puanlar arasındaki fark yıllar içinde değişerek kimi bölümlerde bir önceki yıla göre 10-12 puanlık bir farka ulaşmıştır. Tüm bu saydığımız nedenlerle aynı hastanede aynı bölümde çalışanlarla farklı hastanelerde aynı bölümde çalışanlar arasında çalışma barışı, ast-üst ilişkisi bozulması kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

Kapatılacak hastanelerdeki asistanların durumu

Hali hazırda kapatılması planlanan hastanelerden Onkoloji Hastanesi’ne farklı dallarda 84 ve Dr. Sami Ulus Hastanesine 33 asistan yerleştirildi. Hastanelerin kapanması ile asistan hekimlerin eğitimlerinin nerede tamamlanacağının bilinmediğini belirten Dr. Doğan, bu kadroların gittikleri hastanelerin kadrolarına eklenmesinin eğitimin niteliğini etkileyeceğini bildirdi.