“Dr. Rümeysa Berin Şen İsyanımızda Yaşıyor!”

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde asistan hekim olarak çalışan Dr. Rümeysa Berin Şen’in nöbet sonrası geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesi, asistan hekimlerin sorunlarını yeniden gündeme getirdi.

Hekim Postası

Asistan hekimlerin yıllardır düzeltilmeyen çalışma koşulları genç bir doktorun hayatını kaybetmesine sebep oldu.  Dr. Rümeysa Şen 36 saatlik nöbetin ardından otomobiliyle evine giderken park halindeki kamyona arkadan çarparak yaşamını yitirdi. Genç doktorun ölümü üzerine 25 Ekim 2021 Pazartesi günü Şehir Hastanesinde anma töreni düzenlendi. Ankara Tabip Odası’nın da yer aldığı törene  Kadın Doğum Hastanesi çalışanlarının tamamına yakını ve Şehir Hastanesinin diğer kliniklerinden de çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Törende, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, hem üzgün hem de öfkeli olduklarını söyledi. Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının kötü olduğunu ve hiçbir sağlık çalışanının güvende olmadığını belirten Karakoç, “Yıllardır bunu dile getiriyoruz. Genç meslektaşlarımız hafta içi 32 saat, hafta sonu 24 saat nöbet tutmaktadır. Hekim arkadaşlarımız en az yüz tane hasta bakıyorlar. Tükenmiş bir hekimin hastası olmak ister misiniz? Arkadaşımıza Allahtan rahmet sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Bu sorunların çözümü için yasal düzenlemeler gerekir. Üzgünüz cümleleri yetmiyor” dedi.

Anma töreninin ardından Kadın Doğum Hastanesi’nden çıkan sağlık çalışanları, hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen’in fotoğrafının olduğu “Yastayız” yazılı pankartla Şehir Hastanesi kampüsü boyunca yürüyüş gerçekleştirdi.   Bakanlık ve idari bina önünde durarak alkışlı protesto yapan sağlık çalışanları Kadın Doğum Hastanesi önünde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Çalışırken ölmek istemiyoruz

Öğle saatlerinde Ankara Tabip Odası tarafından yapılan basın açıklamasına TTB, ATO, SES Genel Merkez, SES Ankara Şube, sağlık meslek örgütü yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Basın açıklamasını Ankara Tabip Odası Asistan Hekim ve Genç Uzman Komisyonu üyesi Dr. Benan Koyuncu okudu. Dr. Rümeysa Şen’in kaza görüntülerinin kaza değil çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu söyleyen Dr. Koyuncu “Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?” diye sordu.

Asistanların ucuz iş gücü olarak görüldüklerini söyleyen Dr. Benan Koyuncu kışkırtılmış sağlık talebinin, basamaklandırılmayan sağlık sisteminin, belirsiz yönetmeliklerin, adaletsiz görev dağılımının yükünü sırtlanmayacaklarını belirtti. İnsanlık dışı çalışma şartları nedeniyle bir arkadaşlarını daha kaybetmeye tahammülleri kalmadığını vurgulayan Dr. Benan Koyuncu nitelikli eğitim, insanca çalışma koşulları ve nöbet ertesi izin talep ettiklerini bir kez daha dile getirdi.

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut “Vefat eden meslektaşımız Dr. Rümeysa Şen Türk Tabipleri Birliği’nin on yıllardır söylediği çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik önlemler alınmadığı için kaybedildi. Bu bir iş cinayetidir” diyerek acılı aileye ve meslektaşlarına baş sağlığı dileklerini iletti.

Hekim Milletvekilleri Murat Emir, Habip Eksik, Gamze Taşcıer ve Çetin Arık da yaptıkları konuşmalarda taziye dileklerini ileterek sağlık çalışanlarının insanca çalışma koşullarına kavuşması için Mecliste mücadele etmeye devam edeceklerini belirttiler.

Yıllardır süren sorun

Asistan Hekimlerin Çalışma Koşullarını Düzenleyen 15 Nisan 2011 tarihli Sağlık Bakanlığı Genelgesine rağmen, geçen süre zarfında Bakanlığa bağlı kamu hastanelerinde dahi asistan hekimlerin çalışma koşulları düzelmedi.

Hastanedeki tüm iş yükünün nerdeyse yüzde 70’ini sırtlanan asistan hekimler, sağlık hizmeti sunumunun yanında yardımcı personel eksiğini de kapatıyorlar. Asistan hekimlerin çalışma sürelerinin önemli bir bölümü doğrudan kendi görevleri olmayan dosya ve imza işlerini yerine getirmekle geçiyor.  Yıllar içinde kliniklerde asistan hekim sayısı azalırken buna karşın iş yükü arttı. Özellikle pandemi döneminde bu artış daha net hissedildi. Asistan hekimlerin nöbet sonrası izin kullanmaları, hasta takibi ve kliniklerdeki diğer işlerin aksamasına sebep olacağı için mümkün olmuyor. Nöbet ücretleri ise ayda sadece belli saatler için ödendiğinden asistanlar emeklerinin karşılığını da alamamış oluyor.

Dünyada en uzun çalışan asistanlar Türkiye’de

Gazeteci Kenan Taş’ın da çalışma saatleri ile ilgili  yurtdışında yaşayan doktorlardan öğrendiği bilgilere göre:

İngiltere:  Londra’da çalışma saatleri kesin kurallarla belirlenmiş durumda. Gece nöbet tutan birinin gönüllü olsa bile asla ertesi gün çalışmasına izin verilmiyor.  Bunun sebebi ise blok nöbet uygulamasının hata yapmaya açık ve insan haklarına aykırı olması.

ABD: Doktor mesaileri 24 saat iken bir asistan hekimin trafik kazasında ölmesi sonucu 24 saat nöbet kuralı değiştirilerek maksimum gece mesaisi 12 saat, gündüz mesaisi 10 saate indirildi.

Almanya: Doktorların ortalama çalışma süresi 12 saat civarında. Nöbete çağrılan bir doktor sonraki 8 saat dinlenmeden çalışmaya başlamıyor. 36 saat nöbet kavramı Almanya’da yok.

İspanya: Doktor mesaileri saat 09.00-16.00 saatleri arasında. Doktorların maksimum çalışma süresi 10 saat. İsterse bir doktor  24 saat çalışabilir ama bu tercih edilmiyor.

Fransa: Gece nöbeti en çok 14 saat

Türkiye: Sabah 7’de göreve başlayan bir asistan hekim akşam da nöbet tutup diğer günün akşamı saat 17-20 arasına kadar çalışıyor. Toplamda 32-36 saat çalışmış oluyor. 36 saatin bitiminde akşam uyuyup sabah tekrar 7’de işe geliyor.