İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında üçüncü erteleme

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren 50’den az çalışanı olan işletmeler ile kamu kurumlarında sürekli iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminden iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınmasını zorunlu kılan maddeleri üçüncü kez ertelendi.

Hekim Postası

Kademeli olarak devreye giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe girmesi beklenen maddeleri 2020 yılına ertelendi.

Değişiklik, 1 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında yapıldı. 6331 sayılı kanun yayımlandığında kamu kurumlarında iş güvenliği profesyoneli görevlendirme zorunluluğu için belirtilen tarih 1 Temmuz 2014’tü. Fakat daha sonra yapılan değişikliklerle bu zorunluluk önce 1 Temmuz 2016’ya ertelendi. Ardından da  “Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile süre 1 Temmuz 2017’ye uzatıldı.  2020 yılına yapılan erteleme ile yasanın ilgili maddesi 6 yıllık bir gecikme ile yürürlüğe girmiş olacak.

10 kişiden azken, 50 kişiden az oldu

Yapılan değişiklikle daha önce 10’dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren ya da işveren vekili tarafından yürütülmesine imkân sağlayan yasa maddesinde geçen 10’dan az ifadesi  50’den az olarak değiştirildi. Buna göre 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde; iş güvenliği sertifikası bulunan işveren ya da işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecek. Ayrıca bu işyerlerinde, işyeri hekimleri yerine aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularından hizmet alınabilecek.