Şehir hastanesinde doktora yasak

Bilkent Şehir Hastanesinde doktorların ve sağlık personelinin hastane içi ulaşımı sağlayan araçlara binmesi yasak.  Doktorlar, 674 bin metrekarelik alana kurulu hastanede binalar arasında mekik dokuyor.

Hekim Postası

Açılışının üzerinden 4 ay geçen Bilkent Şehir Hastanesinde sorunlar gün yüzüne çıkmaya başladı. İdari işlerin özel şirket, sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda olduğu hastanede, hastalar ve sağlık çalışanlarının yararlandığı hizmetler bakımından çifte standart var.

Sağlık hizmeti sunumunun asli unsurları olan sağlık emekçilerinin çalışma koşulları göz önüne alınmadan tasarlanan hastanede tüm imkanlar hasta ve hasta yakınları için seferber edilmiş durumda. Hasta ve hasta yakınlarının yararlandığı hizmetlerin çoğu özel şirket eliyle yürütüldüğü için bu imkanlardan sağlık emekçilerinin yararlanmasına izin verilmiyor. 

Hasta yakını araçta doktor yayan

Genel Hastane, Ana Hastane Binası, Kalp ve Damar Hastanesi, Nöroloji Hastanesi, Çocuk Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi
ve Psikiyatri Hastanesi olmak üzere toplam 9 ana binadan oluşan Bilkent Şehir Hastanesinde şu an 6 blokta sağlık hizmeti veriliyor. Hekimlerin bir bloktan diğerine acil durumlar veya konsültasyon için ulaşma süresi ise yarım saat ile bir saat arasında değişebiliyor. Bloklar arasındaki mesafe için hasta ve hasta yakınları mobil araçları kullanırken bu araçlardan sağlık emekçilerinin yararlanması ise yasak.

Doktorlar üzerlerinde önlük varsa hiçbir şekilde araçlara alınmadıklarını, görevlilere araçlara sağlık personelinin alınmaması konusunda talimat verildiğini anlatıyorlar. Hastaya yetişmek zorunda olan kimi doktorlar beyaz önlüklerini çıkarıp hasta yakını gibi araçlardan yararlanmaya uğraşıyor. Bu durumun fark edilmesi ise görevliler ve hekimler arasında tartışmaların yaşanmasına sebep oluyor.Doktorlar hastanenin dışında yapılan Psikiyatri ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanelerinin açılmasıyla yaşanan sorunların artacağını söylüyorlar.

Asansör kuyruğunda bekleyen doktor

1  milyon 312 bin 258 metrekare toplam kapalı alana sahip hastanede bloklar içinde katlara çıkmaksa ayrı bir sorunBloklarda hasta ve ziyaretçi asansörü ile sedyeli hasta asansörü bulunurken sağlık emekçilerine tahsis edilmiş asansör bulunmuyor. Konsültasyon için katlara çıkmak zorunda kalan doktorların hastaya ulaşma süresini, uzun asansör sırası ve asansörün her katta durması daha da uzatıyor. Doktorların konsültasyon için bile olsa sedye asansörünü kullanması yine yasak. 

Bloklar arası acil çağrılarda zorda kaldıklarını anlatan bir doktor yaşadıkları olumsuzlukları “Özel şirket yapmış hastaneyi o kadar. Doktor hastaya ulaşabilir mi ulaşamaz mı kimse düşünmemiş. Acil hasta için çağrılıyoruz, asansör kuyruğundan, asansörlerin her katta durmasından ötürü hastaya ulaşamıyoruz. Hastaya bir şey olursa ne olacak, suçlu doktor diyecekler.” şeklinde ifade ediyor. 

Günde en az on bin adım

Bloklar arası gidiş gelişle doktorlar günde en az on bin adım atıyor. Bir blokta 4 başka blokta 3 hastayı görmesi gereken bir doktor, gün içinde yaşadıklarını şu cümlelerle anlatıyor “Bir blokta, 2,3 ve 8. katlardaki hastalar için istem yapılmış. 8. kata çıkmak için arka taraftaki sedye asansörlerini kullanmak istiyorum görevli, hasta asansörü deyip almıyor. Öndekiler de hasta asansörü. Ben sekizinci kata nasıl çıkacağım. Hasta asansörüyle çıkarsam 8. kata çıkmam yarım saat sürüyor. Oradan 3. kata inmek için asansör bekliyorum. Sonra ikinci kata yürüyerek iniyorum. Sonra iki kat daha iniyorum. Aynı şeyi diğer blokta da yaşıyorum.  Nasıl olacak bu iş, olmuyor. Gittiğim hastaya doğru düzgün bakamıyorum çünkü ben de yorulmuş oluyorum. Bu şekilde hasta
doktordan hizmet alamaz.”

Yoğun bakımda hasta yakını için oda var doktora nöbet için oda yok

Genel Hastanenin içindeki yoğun bakımda refakatçi odası bile düşünülen hastanede hekimlerin nöbete kaldıkları zaman dilimlerinde kullanabilecekleri doktor odaları yok.  Doktorlar, katlardaki ofisleri doktor odasına çevirseler de bu odalarda tuvalet, lavabo ve yataklı koltuk bulunmuyor. Oysa her odada hastaların kendilerine ait tuvalet ve lavaboları bulunuyor. İki kişilik odalarda tuvalet sayısı da televizyon sayısı da ikiye çıkıyor.

Bir hekim, yoğun bakımdaki refakatçi odasının doktor odasına çevrildiğini bunun üzerine şirket görevlilerinin gelip odadaki televizyonu söküp götürdüğünü anlatıyor.

Polikliniklerin camları açılmıyor

Otel odası konforunda hasta odalarının bulunduğu hastanede poliklinikler ise eksi bir ve ikinci katlarda yer alıyor.  Günde en az50 hastaya bakan doktorların hizmet verdiği poliklinik odalarının camları dahi açılmıyor. Bu durumun sebebinin maliyeti kısmak olduğu söyleniyor.Doktorlar yaşadıkları bu olumsuzluklar karşısında Sağlık Bakanlığının yanlarında olmadığını, bu şartlarda hiçbir doktorun şehir hastanesinde uzun süre  kalmayacağını dile getiriyorlar.