Şiddetin önlenmesi için sistemin değişmesi gerekiyor

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesinde yaşanan şiddet olayını kınamak için yapılan eylemde, ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Önal, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın şiddetin kaynağı olduğunu ve şiddetin önlenmesi için sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.

 

Sağlık meslek örgütlerinin ısrarla vurgulamasına rağmen yetkililer gerekli adımları atmadığı için sürmeye devam eden sağlıkta şiddet olaylarının bir yenisi Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesinde yaşandı.  24 Temmuz Salı gecesi, hayatını kaybeden bir hastanın yakınları iki kalp damar cerrahisi asistanını darp etti.

Yaşanan olay üzerine 25 Temmuz günü hastane önünde “Sağlıkta Şiddete Hayır” eylemi yapıldı. Eyleme hastanenin kendi çalışanlarının yanında diğer hastanelerden sağlık emekçileri de katıldı. ATO adına eyleme destek veren Genel Sekreter Dr. Mine Önal, Beyaz Kod verilerine göre her yıl 30 binin üzerinde sağlık çalışanının sözel ya da fiziksel şiddete uğradığını belirterek başladığı konuşmada  “Yıllardır tabip odaları olarak sağlıkta şiddete dikkat çekmeye çalışıyoruz. Dr. Ersin Arslan’ın ölümünden sonra Bakanlık da bu durumu görmezden gelemez hale geldi ve Beyaz Kodu uygulamaya soktu. Ancak Dr. Ersin Arslan’dan önce de Dr. Ali Menekşe, Dr. Göksel Kalaycı hasta yakınlarının şiddeti sonucu hayatlarını kaybetmişlerdi” dedi.

Sağlıkta şiddetin ana nedeni Sağlıkta Dönüşüm Programı

Sağlık kurumlarında görev yapan sağlıkçıların çok ağır iş yükü altında çalıştıklarını söyleyen Dr.Önal hekim emeğini değersizleştiren söylemler nedeniyle sağlık çalışanlarıyla hasta ve hasta yakınlarının yüz yüze kaldığına dikkat çekti. Sağlıkta şiddetin ana nedeninin Sağlıkta Dönüşüm Programı olduğunu kaydeden Dr. Önal, “ Çünkü sağlıkta dönüşüm programı kendi içerisinde sağlık çalışanlarına şiddeti üreten bir program. Bu programla birlikte sağlık çalışanları şiddetle tanıştı” diye konuştu.

Taleplerinin şiddetle mücadele olduğunu belirten Dr. Önal “Biliyoruz ki sadece emniyet güçleriyle şiddetin engellenmesi mümkün değil. Şiddetin engellenmesi için sistemin değiştirilmesi gerekiyor” sözlerini kaydetti. Dr. Önal konuşmasını yetkililerden, sağlıkta şiddeti sona erdirmelerini isteyerek sonlandırdı.

ATO Hukuk Bürosu Avukatlarından Ender Büyükçulha da hastaneye gelerek darp edilen hekimlerin arkadaşlarıyla görüştü ve her türlü hukuki desteğin kendilerine ATO tarafından sunulacağını belirtti.