Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun işlemleri hatalı

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) Sayıştay raporuna takıldı. Sayıştay’ın 2013 yılı raporuna göre mali rapor ve tablolarının güvenilir bilgi içermediği kanaatine varılan Kurumun döner sermaye işletmelerine ilişkin işlemlerinin de hemen her alanında yanlışlık, mevzuata aykırılık ve belirsizlikler tespit edildi.

Sayıştay’ın Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Döner Sermaye İşletmeleri 2013 Yılı Denetim Raporu, Kurumun işleyişinin her alanında yanlışlıklar yapıldığını ortaya çıkardı. Raporda sağlık tesislerindeki yöneticiler ile bankalar arasında "belirsiz" ilişkiler kurularak döner sermaye kaynaklarındaki giderler ve gelirlerin denetim dışına çıkarıldığı, yöneticilerin bankada tutulan kamuya ait ödenekler için faiz almadığı, temin edilen diğer menfaatlerin ise bütçeye gelir kaydedilmediği belirtildi.

Banka kanalıyla yapılan işlemlerde kontrol süreci ortadan kalkıyor

Ağustos 2014’te yayınlanan raporun denetim görüşünün dayanakları arasında gösterilen Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği Hükümlerine Uyulmaması başlığı altında “Kuruma bağlı sağlık tesislerinin bankalarda mevduat bulundurmak karşılığında faiz almak suretiyle bütçe geliri elde etmek yerine faizi düşük almak ya da hiç almamakla beraber hesaplanan faiz tutarında menfaat temin etmek suretiyle bütçe dışı bir takım kaynaklar kullanma yolunu seçtiği müşahede edilmektedir. Bütçe dışı kaynak kullanmanın kamu mali yönetimimize uymayan sonuçlar ürettiği görülmektedir.” denildi. Raporda kaynak kullanımının sakıncaları arasında “Banka kanalıyla yapılan işlemlerde kaynak kullanımında harcamaya ilişkin kontrol sürecinin ortadan kalkması, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve İlgili Mevzuatın uygulanmaması, protokole ayrıntılı hükümler yazılmaması sonucunda sağlık tesislerinin asimetrik bilgi sahibi olması” sıralandı.

Kiracılar kirayı ödemiyor, kamu alanlarını işgal ediyor

Kuruma bağlı sağlık tesislerindeki stoklar, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ve sermaye yedekleri hesaplarında da hatalara rastlandığı belirtilen raporda, kuruma bağlı sağlık tesislerinde ticari alanlara ilişkin kira bedelleri ile elektrik, su ve ısınma giderlerine katılım paylarının tam ve zamanında tahsil edilmediği ve muhasebe işlemlerinin uygun şekilde yapılmadığı, ticari alanlara ait kira gelirlerinin tek düzen muhasebe sistemine uygun olarak muhasebeleştirilmediği, sağlık tesislerince verilen hizmetlerden doğan alacakların takip, tahsil ve muhasebeleştirilmesine ilişkin uygulama hataları yapıldığı görüldü. Kiracıların belirlenen alanların dışına çıkarak kamu alanlarını işgal ettiklerine de vurgu yapıldı.

Mevzuat değişikliği kamuyu zarara soktu

Sigorta şirketlerinden tahsil edilmesi gereken trafik kazalarından kaynaklı sağlık hizmeti bedellerinin mevzuat değişiklikleri nedeniyle SGK ile Sağlık Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdiği ve kamu kaynaklarına 76.281.643,61 TL zarar verildiği hükmü yer alan rapora göre 2013 yılı tüm bütçe gider kalemleri arasında yer alan 303.048.908,91 TL ek ödemenin Kamu Hastane Birliği ile sözleşme yapmış yöneticilere ödendiğine işaret edildi. Raporda satın alma, tahakkuk, faturalandırma, yaklaşık maliyet hazırlama gibi önemli birimlerde taşeron firma elemanlarının istihdam edildiğine dikkat çekildi.

İzne çıkan personel çalışıyor gösterildi

Raporun dikkat çekici bir diğer hükmü de 2013 yılı yerinde denetim çalışması sonucunda “Kahramanmaraş, Aydın, Adıyaman, İstanbul, Mardin illerinde tayini çıkan, ücretsiz izne ayrılan, askere giden ya da istifa eden personelin ilişkisinin HBYS üzerinden kesilmeyerek bir iki ay daha hastanede çalışmış gibi göstermek suretiyle kendilerine ek ödeme tahakkuku yapılıp ödeme aşamasında banka listesi değiştirilerek bu tutarların mutemetlerin şahsi hesabına aktarıldığı, tahakkuk eden sabit ve sabit dışı performans tutarlarının banka listesinde mutemet tarafından değişiklik yapılarak her bir personelin alacağı meblağdan hissedilmeyecek kadar küçük bedeller kesilerek mutemetlerin şahsi hesabına aktarıldığı” şüphesi oldu. Raporda konuyla ilgili TKHK’ya bilgi verildiği belirtildi.