Yine müjde verildi yine yapılmadı

Sağlık çalışanlarına referandum sonrası için vadedilen fiili hizmet zammı ile ilgili hala bir gelişme yok.

Hekim Postası

Birkaç yıldır  dönemin başbakanları, sağlık bakanları tarafından defalarca kez  gündeme getirilen, çıkması beklenirken  bir türlü çıkmayan fiili hizmet zammı için  son olarak referandum sonrası müjdelendi.

Uzun yıllardır fiili hizmet hakkını kazanmak için mücadele veren sağlık çalışanlarına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart Tıp Bayramı töreninde referandum sonrası  yıpranma payı konusunun  gündeme geleceği müjdesini verdi.  Nisan ayında da Sağlık Bakanı Recep Akdağ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimata dikkat çekerek “Emekliliği erkene almak için sağlık çalışanlarına her 5 yıllık çalışmaya 1 yıl yıpranma payı vereceğiz” açıklamasını yaptı. Sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesinin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ikinci döneminin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Bakan. Akdağ, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesinin hizmet kalitesinin artışında önemli rol oynadığını belirtti. Tüm bu açıklamalara karşın sağlık çalışanlarının beklediği adım hala atılmadı.

Her dönem söz verilip yapılmıyor

Çalışma koşulları ağır mesleklerden daha erken sürelerde emekli olunmasına olanak veren fiili hizmet zammı hakkı için sağlık çalışanlarına daha önce de defalarca kez müjde verildi.  Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılında sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı verileceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından 2016 Mart ayında yine dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da “Tüm sağlık çalışanlarımız fiili hizmet zammından yararlanacaktır” açıklamasını yaptı. Sağlık Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 2016 Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri sırasında sağlık çalışanlarına yıpranma payı, fiili hizmet zammı ve hekimlerin  emeklilik haklarının iyileştirilmesiyle ilgili düzenlemeleri Meclise sunacaklarını kaydetmişti.

Yıpranmak için on yıl gerekli

Referandumdan sonra  vadedildiği gibi  sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı hakkı gelirse her beş yıl için bir yıl hesabıyla fiili hizmet zammı hakkı verilecek. Yıpranma hakkından yararlanabilmek için güvenlik görevlilerinin en az 1800 gün (5 yıl), diğer çalışanların ise 3600 gün (10 yıl) yasa kapsamındaki işlerde çalışmaları gerekiyor.